20240115 164907

Ligamentoplastia – Dr. Chitea Claudiu – Medic Primar Ortopedie-Traumatologie

Ligamentoplastia

Dr. Chitea Claudiu – Medic Primar Ortopedie-Traumatologie

Ligamentoplastia este o procedură chirurgicală în care un ligament (o bandă de țesut conjunctiv care leagă oasele între ele într-o articulație) este reparat sau înlocuit cu ajutorul unui transplant sau a altui material. Această intervenție este adesea efectuată pentru a trata leziunile grave ale ligamentelor, în special în cazul ligamentelor articulațiilor genunchiului și ale altor articulații mari.

Principalele motive pentru care se efectuează o ligamentoplastie includ:

  1. Leziuni sportive: Atleții și persoanele active pot suferi leziuni ale ligamentelor, în special ligamentul cruciat anterior (LCA) în genunchi, în urma unor accidentări sportive.
  2. Instabilitate articulară: Ligamentele slăbite sau rupte pot duce la instabilitatea articulației și pot afecta funcționarea normală a acesteia.
  3. Artrită: În unele cazuri de artrită, ligamentele pot deveni deteriorate sau slăbite, iar ligamentoplastia poate fi o opțiune de tratament.

Procedura implică de obicei:

  • Prelevarea de grefe: O grefă (transplant) este luată din altă parte a corpului pacientului sau este folosită o grefă de la un donator.
  • Fixarea grefei: Grefa este plasată în locul ligamentului deteriorat sau rupt și este fixată în poziție cu ajutorul șuruburilor, a țesuturilor sau a altor dispozitive medicale.
  • Reabilitare: După operație, pacientul trebuie să urmeze un program de reabilitare pentru a-și recăpăta forța și mobilitatea în articulația afectată.

 

20240115 165210 scaled

Telefon programări: 0751 091 000

Acum, la Spitalul Transilvania poți accesa și analize de laborator decontate de CAS!

Program de recoltare:

Luni-Vineri, între orele 08:00 - 11:00

Programări telefonice între orele 11:00 -15:00 la nr. 0751 091 000

E-Mail: [email protected]

Puteți trimite biletul CAS și prin Whatsapp la numărul 0751 091 000