20240104 112027

Ligamentoplastie: Refacerea Solidarității Ligamentelor pentru O Mobilitate Optimală – Dr. Horațiu Badiu – Medic Primar Ortopedie și Traumatologie

Ligamentoplastie: Refacerea Solidarității Ligamentelor pentru O Mobilitate Optimală

Dr. Horațiu Badiu – Medic Primar Ortopedie și Traumatologie

Ligamentoplastia este o procedură chirurgicală inovatoare, cu impact semnificativ în domeniul ortopediei și traumatologiei, având ca scop refacerea integrității ligamentelor și restabilirea stabilității articulare. Ligamentele, fibrele puternice și flexibile care conectează oasele în articulații, pot suferi leziuni în urma unui traumatism sau a unei uzuri cronice, afectând mobilitatea și calitatea vieții pacientului.

Când este necesară ligamentoplastia?

Ligamentoplastia este adesea recomandată în cazul leziunilor grave ale ligamentelor, cum ar fi rupturile complete sau instabilitatea persistentă a unei articulații. Printre cele mai comune afecțiuni pentru care ligamentoplastia poate fi o opțiune includ leziunile ligamentelor cruciate la nivelul genunchiului, în special ligamentul cruciat anterior (LCA), dar și alte articulații precum umărul sau glezna.

Cum se procedează la ligamentoplastie?

Procedura începe cu o evaluare detaliată a stării de sănătate a pacientului și a leziunii ligamentare. Imagistica medicală, cum ar fi rezonanța magnetică (RMN) sau tomografia computerizată (CT), poate fi folosită pentru a oferi o vedere detaliată a zonei afectate. După confirmarea necesității intervenției, medicul și pacientul colaborează pentru a alege cea mai potrivită tehnică de ligamentoplastie.

Una dintre cele mai obișnuite metode este prelevarea unui alt ligament sau tendon sănătos din corpul pacientului sau, în unele cazuri, utilizarea unor grefe sintetice de înaltă calitate. Aceste grefe sunt apoi fixate în locul ligamentului rupt sau deteriorat, restabilind astfel integritatea structurală și funcțională a articulației.

Recuperarea post-operatorie

Perioada de recuperare după ligamentoplastie este crucială pentru succesul intervenției. Pacientul va fi supus unui program de fizioterapie personalizat, axat pe restabilirea forței și mobilității articulației. Respectarea cu strictețe a indicațiilor medicale și implicarea activă în procesul de recuperare sunt esențiale pentru obținerea unor rezultate optime.

În concluzie, ligamentoplastia reprezintă o soluție eficientă și modernă pentru restabilirea funcției ligamentelor și a stabilității articulare. În colaborare cu echipa medicală, pacienții pot recâștiga mobilitatea și calitatea vieții, depășind cu succes leziunile ligamentare. Este întotdeauna recomandat ca pacienții să discute în detaliu cu medicul lor pentru a înțelege pe deplin beneficiile și riscurile acestei proceduri.

 

20240104 113717 scaled 20240104 112604 01 scaled

Telefon programări: 0751 091 000

Acum, la Spitalul Transilvania poți accesa și analize de laborator decontate de CAS!

Program de recoltare:

Luni-Vineri, între orele 08:00 - 11:00

Programări telefonice între orele 11:00 -15:00 la nr. 0751 091 000

E-Mail: [email protected]

Puteți trimite biletul CAS și prin Whatsapp la numărul 0751 091 000