Neurologie

Neurologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului nervos central (creier și măduva spinării), a structurilor sale înconjurătoare și a vaselor de sânge precum și a sistemului nervos periferic, a musculaturii și a structurilor de legătura dintre acestea.

Neurologia cuprinde o multitudine de grupe de sindroame și boli neurologice.

Printre cele mai frecvente grupe de sindroame se numără: sindroamele cerebrale, cele ale sistemului nervos periferic, sindroamele măduvei spinării, neurooftalmologice, neurootologice, meningeale, neuropsihologice, cefalalgiile.

Grupele de boli care fac obiectul studiului și diagnosticului neurologic sunt: boli vasculare, bolile ganglionilor bazali, leziuni ale nervilor, bolile inflamatorii ale sistemului nervos central, boli degenerative, boli ale joncțiunii neuro-musculare, boli musculare și altele.

La baza diagnosticului neurologic stă anamneza și examenul obiectiv, urmat de diferite proceduri tehnice de diagnostic, cum ar fi examinarea Doppler / duplex a vaselor de sânge care irigă creierul, a sistemului nervos central și a nervilor periferici; măsurarea fenomenelor electrice; diagnosticul lichidului cerebrospinal; analiza probelor de țesut nervos sau muscular.

Lucrând în strânsă colaborare și cu departamentul de imagistică, examinarea neurologică este completată de imagini de mare acuratețe a sistemului nervos central.

Consultația neurologică

Consultația neurologică are rolul de a depista boli ale sistemului nervos și ale sistemului muscular. Printre acestea se numără:

 • infarctele cerebrale (și alte afecțiuni vasculare ale sistemului nervos)
 • Parkinson (și alte boli ale sistemului extrapiramidal),
 • Migrena (și alte dureri primare și secundare de cap și de față)
 • meningite (și alte infecții ale sistemului nervos central)
 • epilepsie
 • scleroza multiplă (și alte boli demielinizante ale sistemului nervos)
 • demența (și alte sindroame degenerative)
 • polineuropatia (și alte boli ale sistemului nervos periferic și ale sistemului muscular) tumori ale sistemului nervos

Aceste boli se pot manifesta ca paralizii la nivelul mâinilor și/sau a picioarelor, amețeli, tulburări de vorbire, slăbiciune musculară, modificări ale senzației tactile sau chiar stări de confuzie. Din acest motiv, examinarea neurologică cuprinde o serie întreagă de teste și de întrebări.

Consultul neurologic reprezintă primul pas pentru diagnosticarea bolilor sistemului nervos. Cu ajutorul acesteia este posibilă o bună încadrare și localizare a cauzei simptomelor pacientului. Diagnosticată la timp, boala poate să fie mai bine și mai ușor tratată, posibilele complicații pot fi deseori evitate.

Nu este nevoie de o pregătire prealabilă pentru consultația neurologică.
Este bine să aduceți analize mai vechi, inclusiv CD-uri cu imagini (CT sau RMN) când veniți la consultația neurologică. De asemenea un plan cu medicația actuală ajută mult medicul pentru stabilirea afecțiunilor avute și a conduitei terapeutice.

Consultația neurologică are un parcurs clar stabilit. Aceasta începe cu o discuție (anamneză) în care medicul întreabă despre motivele consultului, simptomele pacientului, bolile concomitente (antecedente medicale), medicația actuală și stilul de viată. Urmează apoi o examinare în urma căreia se constată dacă sunt semne exterioare ale unei boli neurologice. Aceasta se observă din tipul de mers, postura corpului, echilibru, limitarea mișcărilor. Următoarea etapă a examinării neurologice vizează o examinare a tuturor părților corpului, de la cap până la picioare. Dacă pacientul nu este în posibilitatea de a răspunde la anumite întrebări, este recomandat să meargă însoțit la medic.

În mod uzual medicul testează următorii nervi și funcții:

 • Nervii cranieni

Fiecare om are 12 perechi de nervi cranieni care controlează mișcările feței și ale gâtului – de exemplu: mușchii ochilor, ai limbii sau a mandibulei. Pe lângă aceștia, mai avem nervi responsabili pentru miros, văz, auz, gust și echilibru. O modificare a acestor nervi poate ascunde o boală a sistemului nervos.

313 0010

 • Funcțiile motorii și coordonarea

Mobilitatea generală, motrica fină și coordonarea sunt o altă parte a examinării neurologice.

Cât de bine putem mișca mâinile și picioarele? Putem deschide și închide nasturii de la cămașă? De câți pași avem nevoie ca să ne învârtim în jurul propriei axe? Cât de sigur reușim să atingem cu călcâiul genunchiul opus atunci când avem ochii închiși? – toate acestea pot ascunde sindroame și boli neurologice.

O examinare a reflexelor osteotendinoase ține de asemenea de domeniul neurologiei. Aceasta se efectuează – de exemplu, în cazul reflexului rotulian – prin lovirea unui tendon cu ciocănelul de reflexe – astfel se produce întinderea tendonului genunchiului și a musculaturii coapsei, ceea ce duce la contracția mușchiului și ridicarea gambei pe coapsă.

313 0018

 • Sensibilitatea

O modificare a simțului tactil sau dureros este de asemenea verificată în cadrul examinării neurologice. Să nu vă speriați dacă medicul vă roagă să închideți ochii și apoi vă pune să deosebiți rece de cald sau ascuțit de bont.

 • Capacitatea cognitivă, gandirea

De acest domeniu aparțin vorbirea, teste de calcul, întrebări și teste care țin de memorie sau de capacitatea de orientare. Modificări ale capacitații de concentrare dar și oboseala de lungă durată, pasivitatea pot ascunde începutul unei demențe.

 • Sistemul nervos vegetativ

Sistemul nervos vegetativ controlează procese care se desfășoară subconștient, dar care sunt indispensabile vieții: ritmul cardiac, respirația, reglarea temperaturii corporale, digestia. Din acest motiv, pe lângă măsurarea tensiunii arteriale, și întrebările care vizează micțiunea și defecația fac parte din consultul neurologic.

Deoarece sistemul nervos controlează aproape fiecare proces din corp de la respirație și mișcarea mușchilor până la digestie și simț tactil, examinarea neurologică poate necesita uneori ceva mai mult timp. 

În mod normal, examinarea împreună cu anamneza (discuția premergătoare examinării propriu-zise) nu durează mai mult de 30 de minute. Aceasta nu este dureroasă, dar poate fi uneori mai neplăcută (de exemplu atunci când,  pentru testarea coordonării, pacientul este rugat să își atingă vârful nasului cu degetul, în timp ce are  ochii închiși).

Programează-te acum

Program

Luni – Vineri 08:00 – 20:00
Sâmbătă – 09:00 – 17:00
Duminică: Închis

Telefon programări: 0751 091 000

Acum, la Spitalul Transilvania poți accesa și analize de laborator decontate de CAS!

Program de recoltare:

Luni-Vineri, între orele 08:00 - 11:00

Programări telefonice între orele 11:00 -15:00 la nr. 0751 091 000

E-Mail: [email protected]

Puteți trimite biletul CAS și prin Whatsapp la numărul 0751 091 000