Neurologie

Neurologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor sistemului nervos central (creier si maduva spinarii), a structurilor sale inconjuratoare si a vaselor de sange precum si a sistemului nervos periferic, a musculaturii si a structurilor de legatura dintre acestea.

Neurologia cuprinde o multitudine de grupe de sindroame si boli neurologice.

Printre cele mai frecvente grupe de sindroame se numara: sindroamele cerebrale, cele ale sistemului nervos periferic, sindroamele maduvei spinarii, neurooftalmologice, neurootologice, meningeale, neuropsihologice, cefalalgiile.

Grupele de boli care fac obiectul studiului si diagnosticului neurologic sunt: boli vasculare, bolile ganglionilor bazali, leziuni ale nervilor, bolile inflamatorii ale sistemului nervos central, boli degenerative, boli ale jonctiunii neuro-musculare, boli musculare si altele.

La baza diagnosticului neurologic sta anamneza si examenul obiectiv, urmat de diferite proceduri tehnice de diagnostic, cum ar fi examinarea Doppler/duplex a vaselor de sange care iriga creierul, a sistemului nervos central si a nervilor periferici; masurarea fenomenelor electrice; diagnosticul lichidului cerebrospinal; analiza probelor de tesut nervos sau muscular.

Lucrand in stransa colaborare si cu departamentul de imagistica, examinarea neurologica este completata de imagini de mare acuratete a sistemului nervos central.

Focusul nostru sunt bolile neurologice acute, un varf de lance in acest domeniu fiind infarctul cerebral.

Conform statisticilor, infarctul cerebral este cea de-a doua cea mai frecventa cauza de deces, dupa boala arterelor coronare. In ultimii ani numarul accidentelor a scazut anual cu aprox. 10% in tarile dezvoltate si a crescut cu 10% in tarile in curs de dezvoltare. Aproximativ jumătate dintre persoanele ce au avut un atac vascular cerebral mor in mai puțin de un an datorita complicatiilor aparute. Per total, două treimi dintre accidentele vasculare cerebrale apar la persoanele de peste 65 de ani (1).

Conform estimarilor GBD (Global Burden of Disease 2016 ) riscul global de AVC incepand cu varsta de 25 de ani este de 1 la 4 si e de doua ori mai mare pentru accidentul vascular ischemic fata de cel hemoragic. Regiunile cu cel mai mare risc sunt Asia de est (38,8%), Europa centrala (31,7%) si Europa de Est (31,6%) iar regiunea cu cel mai scazut risc este Africa subsahariana (11,8%) (2).

Datorita progresului tehnologic, urmarile accidentului vascular cerebral pot fi in mare masura inlaturate daca se intervine la timp. In primele 4,5 ore de la declansarea simptomelor, prin tromboliza intravenoasa (administrarea prin perfuzie a unei substante care dizolvarea cheagul) se incearca deblocarea vasului de sange infundat si reperfuzarea regiunii afectate din creier. Procedura dureaza 1 ora, fiind urmata de o atenta monitorizare a pacientului si de inceperea procesului de recuperare fizica.

Daca cheagul este mare, se poate incerca si inlaturarea acestuia prin trombectomie mecanica (extragerea mecanica a cheagului de sange din vasul afectat si restaurarea circulatiei cerebrale). Aceasta procedura revolutionara a salvat viata a milioane de pacienti, iar pe altii i-a scutit de paralizii si tulburari de vorbire.

Cu ajutorul unei echipe multidisciplinare, special pregatite sa intervina in cel mai scurt timp si la un nivel inalt de profesionalism, Spitalul Transilvania, va ofera ca unic Centru in zona de vord-vest a tarii, tratamentul accidentului vascular cerebral, la standard europene.

Urgențe Ambulanță

Aveti la dispozitie cele mai moderne ambulante din Cluj-Napoca pentru asistenta medicala de urgenta si transport medical asistat in regim privat.

Program

Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă – Duminică: Închis