Primul tratament neuro-endovascular efectuat cu succes la Cluj Napoca a fost efectuat în Spitalul Transilvania pentru tratamentul unei fistule durale arterio-venoase cerebrale de către o echipă complexă formată din 3 medici neuroradiologi intervenționiști
Echipa operatorie formată din Dr. Cristian Mihalea, Dr. Cătălin Juratu si Dr. Adrian Popica, medici neuroardiologi intervenționiști cu experiență si expertiză dobândită în Franța la CHU Bicetre-Paris și în România la SCJUPB Timișoara pentru tratarea patologiilor cerebrovasculare (anevrisme cerebrale, malformații și fistule arterio-venoase cerebrale), a efectuat un tratament endovascular al unei fistule arterio-venoase cerebrale la Spitalul Transilvania din Cluj-Napoca.
Intervenția s-a desfășurat în sala angiografului biplan a Spitalului Transilvania, care este dotată cu un aparat de ultimă generație (Philips Azurion) ce a fost folosit la capacitățile lui tehnice maxime. Au fost folosite atât softurile de achiziție volumetrică de tip scanografic (3DRA, Vaso Ct si Xper CT), cât și softurile de realitate augmentată (3D Roadmap) ce permit o creștere exponențială a siguranței unei astfel de proceduri precum și acuratețea plasării materialului embolic utilizat.
Echipa de anestezie coordonată de dr. Andrei Cismas a răspuns pozitiv acestei provocări, intervenția desfășurându-se pe parcursul a 5 1/2 ore, timp în care pacienta s-a aflat sub anestezie generală.
Procedura de mare complexitate a fost realizată minim invaziv, folosindu-se o tehnica relativ nouă, respectiv „pressure-cooker”, prin care s-a creat o barieră de coiluri în vasul țintă ce a protejat circulația normală de refluxul produsului injectat, urmată de injectarea lentă a unui copolimer prin care s-a închis tot patul vascular fistular. Scopul tratamentului este excluderea totală a fistulei durale ceea ce conduce la scăderea presiunii venoase cerebrale, aspect ce putea conduce la o sângerare intraparenchimatoasă cu efecte devastatoare asupra tabloului neurologic.
Fistula durala arterio-venoasă reprezintă o comunicare directă între arterele meningeale și venele durale sau sinusurile venoase. Această entitate este rară și este dobândită în cursul vieții. În funcție de localizare, simptomatologia poate include tinitusul pulsatil (zgomote ritmice percepute la nivelul urechii, sincrone cu bătăile inimii), daca fistula este localizată în vecinătatea sinusului sigmoid sau transvers, sau simptome oculare (pierderea acuității vizuale, exoftalmie, presiune intraoculară ridicată) atunci când fistula implică sinusul cavernos.
Când sunt mai agresive, aceste fistule pot cauza o sângerare intracerebrală, dificultăți de mers, crize convulsive, probleme de vorbire sau de limbaj, probleme de coordonare, slăbiciune, cefalee etc.
Pacienta tratată la Spitalul Transilvania a prezentat o parte din aceste simptome, indicația de tratament cât mai rapid fiind dată de o presiune crescută asupra sistemului venos cerebral, manifestată printr-o congestie venoasă importantă și o reorganizare a circulației la nivelul emisferului cerebral drept. Pacienta s-a externat a doua zi după procedură, viața ei revenind la normal odată cu excluderea completă a acestei afecțiuni din circuitul vascular. Astfel de proceduri necesită o strategie de tratament elaborată înaintea efectuării intervenției propriu-zise, pe baza analizei detaliate a elementelor arhitecturale puse în evidență de angiografia cerebrală diagnostică. Examinare indispensabilă efectuării unui astfel de tratament complex, angiografia cerebrală cu reconstrucție 3D este o procedură ce se poate efectua în condiții optime în Spitalul Transilvania și durează între 30 și 45 minute, pacientul fiind externat după 24 de ore post procedură.
Un alt aspect deosebit de important în cazul efectuării unor astfel de proceduri este legat de backup-ul neurochirurgical oferit de echipa din cadrul Spitalului Transilvania, condusă de Prof. Univ. Dr. Ioan-Ștefan Florian. Deși procedura de embolizare cerebrală (fie că vorbim de tratamentul unui anevrism, malformație sau fistulă arterio-venoasă) are un infim risc operator (circa 0,5-1,5%), ce se poate traduce și prin necesitatea convertirii unui tratament neuro-endovascular într-o intervenție neurochirurgicală clasică deschisă. Acest fapt constituie un avantaj imens pentru siguranța și calitatea actului medical oferit pacienților ce optează pentru tratamentul neuro-endovascular minim invaziv.
În Spitalul Transilvania există posibilitatea efectuării unui tratament prompt, eficient și inovator în diagnosticarea și managementul patologiilor cerebrale.
Spitalul Transilvania – reperul tău în sănătate!