• Home
  • Portal Cercetare

Portal Cercetare

Bolile cerebro-vasculare reprezinta principalele afectiuni cauzatoare de deces in populatia generala, așa cum rezulta din datele furnizate de Institutul National de Sanatate Publica, Centrul National de Statistica și Informatica in Sanatate Publica pe anul 2019, reprezentand 56% din totalul deceselor, fiind de aproape 3 ori mai frecvente decat patologia oncologica, a doua cauza de mortalitate pe plan national.

Fiind cauza cea mai frecventa de mortalitate, bolile aparatului circulator, in primul accidentele cerebro-vasculare si infarctul miocardic, reflecta cel mai fidel gradul asistentei medicale dintr-o tara. Nu exista niciun alt domeniu al patologiei medicale la care interventia terapeutica de urgenta, Intr-un interval de 2-3 ore sa fie atat de decisiva pentru prognosticul pacientului, sa poata decide salvarea sau pierderea pacientului.

La nivelul Campusului Medical Cluj-Napoca, cazurile de accidente vasculare cerebrale hemoragice, precum și cele ischemice vor putea fi tratate in cadrul Spitalului Transilvania,

AVC Ischemic este domeniul in care beneficiile aduse de un tratament endovascular sunt cele mai importante. Un diagnostic neuroangiografic de precizie, efectuat in timp util, aduce beneficii incalculabile sub raport functional la nivel individual, dar si imense beneficii economice si sociale. Diagnosticul exact, stabilit in fereastra terapeutica, permite fie aplicarea tratamentului endovascular medicamentos intraluminal (tromboliza) fie extragerea prin metode endovasculare a trombului intraluminal (trombectomie mecanica). Aceasta terapie face posibila, in cele mai multe cazuri, recuperarea functionala integrala a pacientului in cateva ore de la debutul accidentului.

In ceea ce privește tratamentul accidentelor vasculare hemoragice exista numeroase cazuri care pot beneficia de terapie endovasculara (embolizare, introducerea de stent-uri, „Flow-diverter”, „Coiling”) cu riscuri mult mai scazute.

In aceste conditii, prin dotarea oferita, Spitalul Transilvania – In speta sala de angiografie cu un neuro-angiograf performant de ultima generatie, vine sa acopere o necesitate majora a sistemului medical in regiunea de Nord Vest a tarii și anume posibilitatea efectuarii investigatiei circulatiei cerebrale directe in urgenta cu aplicarea imediata a tratamentului corespunzator (tromboliza intra-arteriala, trombectomie, tratament endovascular cerebral de urgenta).

Existenta unui bloc operator cu dotarile necesare pentru neurochirurgie permite transferul de urgenta al pacientilor care prezinta complicatii hemoragice sau nu pot fi tratati endovascular pentru un tratament neurochirurgical de urgenta, In cadrul aceleași unitati sanitare.
In ceea ce privește patologie vasculara cerebrala, Spitalul Transilvania, prin echipamentele aflate in dotare asigura:
  • Primirea, investigarea si tratamentului de urgenta al urgentelor cerebro-vasculare, Intr-un circuit functional, complet echipat.
  • Investigarea imagistica completa (Computer Tomografie, Angiografie digitala cu substractie, Rezonanta Magnetica Nucleara).
  • Tratamentul endovascular și/sau neurochirurgical, dupa caz.
  • In afara de patologia vasculara de urgenta, precum și de cea electiva (malformatii arterio-venoase nerupte, anevrisme nerupte, fistule durale spinale, tumori vasculare) Spitalul Transilvania asigura tratamentul neurochirurgical optim pentru o serie de patologii cronice cum ar fi:
  • Tumori cerebrale
  • Tumori intradurale extramedulare
  • Afectiuni neurodegenerative (Hidrocefalia cu presiune normala)
  • Afectiuni degenerative de coloana (Hernii de disc cervicale, toracale și lombare, stenoze cervicale, stenoze lombare, spondilolisteza etc)
  • Tratamentul prin microdecompresiune vasculara al nevralgiei trigeminale, Sindroamelor vestibulare recurente, Spasm hemifacial
  • Apelabil din orice rețea națională, fixă și mobilă.

    Servicii Medicale de Inalta performanta, Cercetare si Educatie Medicala

    Prin serviciile medicale oferite, Spitalul Transilvania poate asigura creșterea numarului de servicii medicale de neurochirurgie oferite de Campusul Medical Cluj la aproximativ 3200-3500/an.
  • Dotarile existente vor permite efectuarea de studii clinice In domeniul patologiei si tratamentului neurochirurgical, sub raportul tehnicilor, tehnologiilor noi precum si al introducerii de noi materiale și consumabile chirurgicale.
  • Prin colaborarea cu laboratorul de Neuropatologie al Centrului de Cercetare IMOGEN apartinand SCJUC, cu Centrele de Genomica, De Medicina Translationala MedFuture al UMF Iuliu Hatieganu, vor putea fi realizate proiecte de cercetare in domeniul geneticii și epigeneticii tumorilor, malformatiilor vasculare cerebrale vertebro-medulare.
  • Spitalul poate fi integrat de asemenea In circuitul educational, al formarii pentru anumite module In specialitatile de Neurochirurgie, Anestezie si Terapie Intensiva, Radiologie și Imagistica, Neuroradiologie Interventionala.
  • Atat sub raportul conditiilor de munca, al echipamentelor, al serviciilor medicale de diagnostic și tratament, al circuitelor medicale, cat si sub raportul calitatii conditiilor hospitaliere pentru pacienti, Spitalul Transilvania reprezinta o unitate medicala de cel mai Inalt nivel. Alaturand acestor conditii prestigiul national și international al personalului de specialitate, al Scolii de Neurochirurgie clujene, Spitalul Transilvania va deveni In scut timp un pilon important și extrem de atractiv pentru tratamentul de specialitate din tara, un centru medical de referinta pe harta neurochirurgiei Europene, o destinatie atractiva pe harta turismului medical European.