• Home
  • Portal Cercetare

Portal Cercetare

Bolile cerebro-vasculare reprezintă principalele afecțiuni cauzatoare de deces în populația generală, așa cum rezultă din datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică pe anul 2019, reprezentând 56% din totalul deceselor, fiind de aproape 3 ori mai frecvente decât patologia oncologică, a doua cauză de mortalitate pe plan național.

Fiind cauza cea mai frecventă de mortalitate, bolile aparatului circulator, în primul accidentele cerebro-vasculare și infarctul miocardic, reflectă cel mai fidel gradul asistenței medicale dintr-o țară. Nu există niciun alt domeniu al patologiei medicale la care intervenția terapeutică de urgență, într-un interval de 2-3 ore să fie atât de decisivă pentru prognosticul pacientului, să poată decide salvarea sau pierderea pacientului.

La nivelul Campusului Medical Cluj-Napoca, cazurile de accidente vasculare cerebrale hemoragice, precum și cele ischemice vor putea fi tratate în cadrul Spitalului Transilvania.

AVC Ischemic este domeniul în care beneficiile aduse de un tratament endovascular sunt cele mai importante. Un diagnostic neuroangiografic de precizie, efectuat în timp util, aduce beneficii incalculabile sub raport funcțional la nivel individual, dar și imense beneficii economice și sociale. Diagnosticul exact, stabilit în fereastra terapeutică, permite fie aplicarea tratamentului endovascular medicamentos intraluminal (tromboliză), fie extragerea prin metode endovasculare a trombului intraluminal (trombectomie mecanică). Această terapie face posibilă, în cele mai multe cazuri, recuperarea funcțională integrală a pacientului în câteva ore de la debutul accidentului.

În ceea ce priveȘte tratamentul accidentelor vasculare hemoragice există numeroase cazuri care pot beneficia de terapie endovasculară (embolizare, introducerea de stent-uri, „Flow-diverter”, „Coiling”) cu riscuri mult mai scăzute.

În aceste condiții, prin dotarea oferită, Spitalul Transilvania – în speță sala de angiografie cu un neuro-angiograf performant de ultimă generație, vine să acopere o necesitate majoră a sistemului medical în regiunea de Nord Vest a țării și anume posibilitatea efectuării investigației circulației cerebrale directe în urgență cu aplicarea imediată a tratamentului corespunzător (tromboliza intra-arterială, trombectomie, tratament endovascular cerebral de urgență).

Existența unui bloc operator cu dotările necesare pentru neurochirurgie permite transferul de urgență al pacienților care prezintă complicații hemoragice sau nu pot fi tratați endovascular pentru un tratament neurochirurgical de urgență, în cadrul aceleași unitati sanitare.
În ceea ce privește patologia vasculară cerebrală, Spitalul Transilvania, prin echipamentele aflate în dotare asigură:
  • Primirea, investigarea și tratamentului de imediat al urgențelor cerebro-vasculare, într-un circuit funcțional, complet echipat.
  • Investigarea imagistică completă (Computer Tomografie, Angiografie digitală cu substracție, Rezonanță Magnetică Nucleară).
  • Tratamentul endovascular și/sau neurochirurgical, după caz.
  • În afară de patologia vasculară de urgență, precum și de cea electivă (malformații arterio-venoase nerupte, anevrisme nerupte, fistule durale spinale, tumori vasculare) Spitalul Transilvania asigură tratamentul neurochirurgical optim pentru o serie de patologii cronice cum ar fi:
  • Tumori cerebrale
  • Tumori intradurale extramedulare
  • Afecțiuni neurodegenerative (Hidrocefalia cu presiune normală)
  • Afecțiuni degenerative de coloana (Hernii de disc cervicale, toracale și lombare, stenoze cervicale, stenoze lombare, spondilolisteză etc)
  • Tratamentul prin microdecompresiune vasculară al nevralgiei trigeminale, sindroamelor vestibulare recurente, spasm hemifacial.
  • Apelabil din orice rețea națională, fixă și mobilă.

    Servicii Medicale de Înaltă performanță, Cercetare și Educatie Medicală

    Prin serviciile medicale oferite, Spitalul Transilvania asigură creșterea numărului de servicii medicale de neurochirurgie oferite de Campusul Medical Cluj la aproximativ 3200-3500/an.
  • Dotările existente permit efectuarea de studii clinice în domeniul patologiei și tratamentului neurochirurgical, sub raportul tehnicilor, tehnologiilor noi precum și al introducerii de noi materiale și consumabile chirurgicale.
  • Prin colaborarea cu laboratorul de Neuropatologie al Centrului de Cercetare IMOGEN aparținând SCJUC, cu Centrele de Genomică, de Medicină Translațională MedFuture al UMF Iuliu Hațieganu, vor putea fi realizate proiecte de cercetare în domeniul geneticii și epigeneticii tumorilor, malformațiilor vasculare cerebrale vertebro-medulare.
  • Spitalul va fi integrat de asemenea în circuitul educațional, al formării pentru anumite module în specialitațile de Neurochirurgie, Anestezie și Terapie Intensivă, Radiologie și Imagistică, Neuroradiologie Intervențională.
  • Atât sub raportul condițiilor de muncă, al echipamentelor, al serviciilor medicale de diagnostic și tratament, al circuitelor medicale, cât și sub raportul calității condițiilor hospitaliere pentru pacienți, Spitalul Transilvania reprezintă o unitate medicală de cel mai înalt nivel. Alăturând acestor condiții prestigiul național și internațional al personalului de specialitate, al Școlii de Neurochirurgie Clujene, Spitalul Transilvania este un pilon important și extrem de atractiv pentru tratamentul de specialitate din țară, un centru medical de referință pe harta neurochirurgiei europene, o destinatțe atractivă pe harta turismului medical european.
  • Telefon programări: 0751 091 000

    Acum, la Spitalul Transilvania poți accesa și analize de laborator decontate de CAS!

    Program de recoltare:

    Luni-Vineri, între orele 08:00 - 11:00

    Programări telefonice între orele 11:00 -15:00 la nr. 0751 091 000

    E-Mail: [email protected]

    Puteți trimite biletul CAS și prin Whatsapp la numărul 0751 091 000