Spitalul Transilvania dispune de echipamente medicale de ultima generatie pentru servicii impecabile de imagistica prin rezonanta magnetica si tratament endovascular. Excelenta in imagistica poate face diferenta in diagnosticul accidentelor vasculare, in cazul problemelor vasculare acute, a patologiilor oncologice, in cazul examinarilor generale sau musculo-scheletale.

Sanatatea oamenilor este preocuparea noastra si suntem un reper in sanatate. De aceea, lucram la cele mai inalte standarde pentru pacientii nostri si le oferim raspunsuri pentru rezolvarea problemelor de sanatate cu care se confrunta.

rmn 2

Solutionarea problemelor medicale incepe cu examinarea de inalta precizie, pentru a oferi un diagnostic corect. In acest sens, noi folosim un echipament de ultima generatie de rezonanta magnetica, produs in Olanda de catre Philips, cu un camp magnetic de 3.0T. Sistemul are gradienti extrem de rapizi, care asigura o calitate excelenta a imaginii, stabilind in acelasi timp noi directii pentru cercetarea clinica in imagistica 3.0T.

Campul magnetic foarte puternic de 3.0T, gradientii extrem de rapizi, aplicatiile dedicate pentru evaluarea de inalta precizie a pacientilor cu accident vascular acut, va ofera siguranta unui rezultat corect de la prima examinare. Sistemul RMN instalat, dispune de aplicatii avansate pentru urmarirea sangerarilor cerebrale, pentru supresia grasimii si de protocoale de difuzie de ultima generatie. Toate acestea ajuta in obtinerea diagnosticului de mare precizie.

Pentru pacientii cu afectiuni musculo-scheletale am achizitionat antene dedicate cu un numar ridicat de canale, care alaturi de campul foarte puternic si gradientii sistemului, asigura o calitate excelenta a imaginii. Puteti sa ne calcati pragul cu incredere, pentru rezultate de precizie.

In cazul in care aveti un implant conditionat RM, software-ul avansat Reducerea calculelor manuale care consuma mult timp. ScanWise Implant ofera indrumari pas cu pas pentru introducerea conditiilor, asa cum sunt specificate de producatorul implantului. Sistemul RM aplica automat aceste valori pentru intreaga examinare, ajutand la simplificarea procesului de scanare si mentinerea in limitele necesare pentru asigurarea unei examinari sigure, dar totodata la o calitate foarte buna a imaginii.

Implanturile conditionate RM au adesea parti metalice care provoaca artefacte, ceea ce face dificila vizualizarea tesuturilor moi si a oaselor din vecinatatea lor. Softul existent reduce susceptibilitatea artefactelor cauzate de implanturile metalice si sustine cele mai relevante contraste de imagine, astfel incat sa permita vizualizarea mai buna a zonei din jurul implanutului ortopedic RM Conditional. Astfel pacientii cu implanturi care ar putea dezvolta afectiuni legate de implant pot fi supusi unei imagistici postoperatorii.

Sistemul de rezonanta magnetica Philips Ingenia 3.0T Omega HP va ofera pe durata scanarii un confort crescut, ce reduce probabilitatea rescanarii. Cu o reducere de zgomot acustic de pana la 80% datorita aplicatiei ComforTone, a ghidajelor vocale datorate AutoVoice, va puteti simti in largul dumneavoastra, in final rezultand scanari mai fine si mai rapide.

Portalul IntelliSpace ofera un set cuprinzator de peste 70 de aplicatii in mai multe domenii clinice, inclusiv neurologie, cardiologie, domeniu vascular, oncologie si multe altele. Aceasta statie de lucru completa ofera instrumentele potrivite atunci cand este nevoie de ele.

Datorita cardurilor de examinare, ComforTone este simplu de implementat si de utilizat, necesitand doar cateva clicuri pentru a incepe. AutoVoice este o solutie complet integrata si automatizata, care ghideaza pacientii pe durata examinarii RMN, indicand durata scanarii, anuntand miscarile mesei si oferind indrumari pentru respiratie. Toate acestea ajuta la sporirea confortului pe durata examinarii. Comenzile automatizate de respiratie sunt sincronizate cu ciclul respirator al pacientului.

Post-procesare reprezinta un element cheie, in interpretarea rezultatelor obtinute pe baza scanarilor. Dispunem de cele mai avansate solutii, pentru diagnosticul pacientilor cu AVC, a celor cu afectiuni musculo-scheletale, cu afectiuni abdominale, pelvine, vasculare, vascular periferice, cardiace sau oncologice.

Sistem musculo-scheletal: articulatii, parti moi etc.
Imaginile de rezolutie crescuta permit evidentierea detaliilor structurale de la nivelul oaselor, ligamentelor, tendoanelor, cartilajelor, precum si detectarea si diagnosticarea unor patologii de dimensiuni foarte mici (ex. fracturi, infectii, modificari de tesut, modificari de vascularizatie, etc.).
Implanturile ortopedice sunt din ce in ce mai comune in randul pacientilor asa ca venim in intampinarea dumneavoastra cu protocoale specifice pentru scanarile cu astfel de metale compatibile sau conditionate RM. Ce inseamna asta? Daca aveti o proteza sau implanturi metalice in apropierea sau chiar suprapuse pe zona examinata, va punem la dispozitie cateva tehnici noi de achizitie care ne ajuta la reducerea artefactelor cauzate de prezenta metalelor, respectiv la imbunatatirea calitatii imaginilor si vizualizarii tesuturilor.
Exista studii care certifica faptul ca IRM-ul de 3T imbunatateste cosiderabil performanta diagnostica cu scopul de a detecta leziuni de cartilaj la nivelul articulatiilor, comparativ cu examinari pe aparate cu un camp magnetic mai mic.
In cadrul clinicii noastre va punem la dispozitie si astfel de secvente speciale, de evaluare a cartilajelor cu calcul si generare automata de harti specifice, cu scopul de a facilita si imbunatati calitatea diagnostica.
Pe langa secventele standard 2D, exista posibilitatea scanarii de secvente 3D cu felii de pana la 0.5mm si rezolutie inalta. Acestea permit efectuarea examinarilor intr-un timp mult mai scurt si reconstructia ulterioara in orice plan.
Neuro: cranio-cerebral, gat, coloana;
Examinarile neuro-imagistice RM prezinta potential diagnostic crescut pentru scanari structurale sau vasculare, cu sensibilitate crescuta la detectarea leziunilor fine, comparativ cu aparatele cu un camp magnetic mai mic.
Prin intermediul RM-ului de 3T se realizeaza imagistica de morfologie (rezolutie inalta) si caracterizarea patologiei in vederea ghidarii pacientului/medicului trimitator catre un eventual tratament si dupa caz operatie/biopsie.
Secventele de tip 3D cu rezolutie inalta care se regasesc in protocoalele neuro permit examinarea pacientilor intr-un timp mult mai scurt, cu posibilitatea reconstruirii ulterioare ia acestora in mai multe planuri.
In cadrul scanarilor neuro-imagistice va punem la dispozitie de asemenea un pachet special de secvente cu sensibilitate crescuta in functie de zona examinata, crescand astfel potentialul diagnostic si reducand, dupa caz, nevoia injectarii substantei de contrast.
Regasim aici si secvente de tip mielografie RM 3D, care permit vizualizarea cu rezolutie inalta a sacului tecal, mai exact LCR/ maduva spinarii/radacini nervoase. Mielografia RM este una dintre cele mai importante ustensile in diagnosticarea anomaliilor congenitale, a tumorilor medulare, a herniilor discale si stenozelor de canal, malformatiilor arterio-venoase spinale, etc.
Tot in acest pachet regasim perfuzia cerebrala. Tehnica de perfuzie se poate realiza cu sau fara injectare de substanta de contrast si se utilizeaza in evaluarea oricaror anomalii ale sistemului nervos central, dar se scaneaza mai frecvent in cazul accidentelor vasculare cerebrale, a tumorilor, a infectiilor si patologiilor neurodegenerative.
Vascular:
Pentru evaluarea vaselor de sange se pun la dispozitia pacietilor/medicilor trimitatori scanari cu rezolutie inalta 2D sau 3D, contrast imbunatatit si aplicatii multiple de reducere a artefactelor de curgere a sangelui si suprimare a tesutului stationar. Rolul acestora este de a facilita evaluarea si dianosticarea patologiilor vasculare de tipul anevrismelor, stenozelor sau ocluziilor din intreg organismul.
Imagistica vasculara este de doua tipuri: invaziva (cu injectare de substanta de contrast – CE-MRA/TRACS/4D TRAK) si non-invaziva (fara injectare de substanta de contrast - secvente TOF/PC).
Evaluare patologii vasculare
Nu necesita o pregatire speciala a pacientului
Achizie 2D sau 3D cu rezolutie inalta
Utilizate mai frecvent pentru vizualizarea vaselelor intra/extra-craniene, Artere Carotide, Artere Vertebrale, Sinusuri Venoase, Vene Jugulare.
Timp de scanare: aproximativ 3 minute
Tipuri de secvente angio fara substanta de contrast: TOF arterial; TOF venos; PC.
Evaluare patologii vasculare
Necesita pregatirea pacientului: montare cateter venos periferic
Rezolutie inalta si contrast imbunatatit
Utilizat mai frecvent pentru vizualizarea vaselor intra/extra-craniene, Artere Carotide, Artere vertebrale, Vase de sange toraco-abdomino-pelvine si periferice
Timp de scanare scurt
Tipuri de secvente angio cu substanta de contrast: CE-MRA; TRACS; 4D TRAK.
Toraco-abdomino-pelvine:
IRM-ul de 3T permite obtinerea unor imagini de rezolutie inalta ale structurilor anatomice dorite intr-un timp scazut de examinare, cu posibilitatea scanarii de secvente 3D si reconstructie ulterioara a acestora in orice plan. Se pot detecta si diagnostica patologii la nivelul organelor (ex: ficat, rinichi, pancreas, vezica, intestine, uter, col uterin, ovare, prostata, etc), cat si la nivelul partilor moi.
Aparatul prezinta sensibilitate crescuta in cadrul examinarilor de prostata, imagistica multi-parametrica avand rolul de a evidentia si a ajuta la caracterizarea cu precizie a leziunilor prezente la acest nivel. De asemenea imaginile, precum si interpretarea acestora, au rolul de a ghida o eventuala biopsie ulterioara.
Colegii care va fac examinarea va vor evalua in mod corespunzator inainte de a vi se permite accesul in apropierea aparatului. Nu va faceti griji! Sunteti pe maini bune.
Pentru ca scanarile sa se desfasoare in conditii de siguranta, o sa va rugam sa fiti atenti la urmatoarele aspecte:
Sa anunt personalul care imi face examinarea daca am implantate in organism dispozitive metalice sau electronice (cardiostimulator, tije, proteze, stenturi, clipsuri chirurgicale, valve, pompe de insulina, implanturi auditive etc.)
Colegii vor verifica daca implanturile dumneavoastra sunt IRM compatibile sau conditional-compatibile. Pentru asta o sa va rugam sa aveti la dumneavoastra documentele medicale care sa specifice tipul dispozitivului si data implantarii.
Sa anunt, daca este cazul, o eventuala sarcina (mai ales in primul trimestru)
Sa anunt daca am dispozitive de contraceptie (sterilet)
Sa anunt daca am tatuaje
Sa anunt daca sunt alergic (mai ales la medicamente)
Imbracamintea sau alte obiecte metalice pe care le aveti la dumneavoastra in ziua examinarii (fermoare, nasturi, sutiene) pot duce la incalzirea locala pe parcursul scanarii. Pentru confortul dumneavoastra va recomandam sa veniti imbracati cat mai comod (ex: bumbac).
Daca aveti documente/examinari anterioare relevante va rugam sa le aduceti cu dumneavoastra cand va prezentati la programare
NU va faceti probleme daca nu o sa veniti pregatit/a la examinare. In urma evaluarii de catre personal, daca acestia considera necesar, va vor furniza un halat compatibil RM.
In urma evaluarii de catre colegii care va efectueaza examinarea, o sa treceti impreuna cu acestia printr-un chestionar care are rolul de a evidentia istoricul dumneavoastra medical pentru o mai buna evaluare/interpretare a imaginilor care urmeaza a fii scanate.
Dupa completarea chestionarului si inlaturarea tuturor metalelor o sa intrati in camera de examinare, unde colegii va vor pozitiona pentru examinare. Aceasta pozitionare, precum si timpul de scanare, difera in functie de regiunea examinata.
Dupa pozitionare, tehnicianul radiolog o sa va ofere o pereche de casti pentru zgomotul acustic produs de aparat si o pompita de alarma prin care dumneavoastra aveti control total asupra examinarii. In cazul in care va deranjeaza/doare ceva si nu mai doriti sa continuam cu examinarea o puteti strange, iar examinarea se opreste.
Dupa pozitionare o sa fiti introdus in aparat, iar tehnicianul radiolog va iesi din incapere pentru a incepe examinarea.
In etapa scanarii propriu-zise o sa va rugam sa nu va miscati deloc pe masa. In aceste situatii, imaginile rezultate vor fi artefactate, iar timpul de examinare se va prelungi din cauza secventelor care vor trebui repetate.
La incheierea examinarii, tehnicianul radiolog o sa va scoata din aparat si o sa va invite sa iesiti in sala de asteptare, unde o sa primiti CD-ul cu imaginile scanate, sau dupa caz sa va intoarceti pe sectie.
La pacientii la care se indica injectarea substantei de contrast, dupa caz, se va monta un cateter venos periferic (branula) fie inainte de inceperea examinarii, fie la final, in functie de necesitate. Dupa efectuarea injectiei propriu-zise, pacientul va ramane cu branula inca aproximativ 30 de minute, timp in care va fi monitorizat de colegi, urmand mai apoi sa fie scoasa daca nu exista incidente.
ESTE NORMAL sa simtiti rece la locul injectarii.
NU ESTE NORMAL sa simtiti durere persistenta si accentuata la locul injectarii, mancarimi/usturimi la nivelul organismului, senzatie de voma, stare de lesin/sufocare, durere in piept, etc.
In caz ca aveti vreo acuza din cele anumerate mai sus sau orice alta senzatie iesita din comun, va rugam sa anuntati de urgenta colegii care va efectueaza examinarea sau care va monitorizeaza. Este posibil sa suferiti o reactie alergica.
In aceasta situatie, dupa evaluarea de catre personalul avizat si dupa caz, se va initia protocolul pentru managementul reactiilor alergice.
NU va faceti probleme daca nu ati retinut pasii de mai sus. Colegii care va efectueaza examinarea o sa va explice/reaminteasca toate etapele cand o sa va prezentati la programare.

Investigatii RMN

  • RMN cap nativ
  • RMN cap cu contrast
  • RMN spectro
  • RMN spectro cu contrast
  • RMN tractografie
  • RMN secvență TOF - arterial/venos
  • RMN secvență TOF - ambele
  • RMN angio cap cu contrast
  • RMN cap nativ si 1 secventa TOF
  • RMN cap nativ si doua secvente TOF
  • RMN cap cu contrast si 1 secventa TOF
  • RMN cap cu contrast si 2 secvente TOF
  • RMN cap si ureche nativ
  • RMN urechi nativ
  • RMN ureche cu contrast
  • RMN angio carotide cu contrast
  • RMN angio carotide si angio cap cu contrast
  • RMN hipofiza nativ
  • RMN hipofiza cu contrast
  • RMN cap + orbite nativ
  • RMN cap + orbite cu contrast
  • RMN orbite nativ
  • RMN orbite cu contrast
  • RMN sinusuri nativ
  • RMN sinusuri cu contrast
  • RMN articulații temporo-mandibulare
  • RMN gât părți moi nativ
  • RMN gât părți moi cu contrast
  • RMN mediastin
  • RMN mediastin cu contrast
  • RMN torace părți moi nativ
  • RMN torace părți moi cu contrast
  • RMN sâni nativ
  • RMN sâni cu contrast
  • RMN abdomen nativ
  • RMN abdomen cu contrast
  • RMN pelvis nativ
  • RMN pelvis cu contrast
  • RMN testicule nativ
  • RMN testicule cu contrast
  • RMN abdomen si pelvis nativ
  • RMN abdomen si pelvis cu contrast
  • RMN abdomino-pelvin și urografie cu contrast
  • RMN colangiopancreatografie (MRCP)
  • RMN abdomen si MRCP
  • RMN abdomen cu contrast si MRCP
  • RMN angio aortă toracică
  • RMN angio aortă abdominală
  • RMN angio aortă toraco-abdominală
  • RMN coloană cervicală nativ
  • RMN coloană cervicală cu contrast
  • RMN coloană dorsală nativ
  • RMN coloană dorsală cu contrast
  • RMN coloană lombară nativ
  • RMN coloană lombară cu contrast
  • RMN coloană cervicală și dorsală nativ
  • RMN coloană cervicală și dorsală cu contrast
  • RMN coloană dorsală și lombară nativ
  • RMN coloană dorsală și coloană lombara cu contrast
  • RMN coloană cervicală și lombara nativ
  • RMN coloană cervicală și lombara cu contrast
  • RMN coloană totală nativ
  • RMN coloană totală cu contrast
  • RMN plex brahial nativ
  • RMN plex brahial cu contrast
  • RMN angio artere renale
  • RMN umăr nativ
  • RMN umăr cu contrast
  • RMN cot nativ
  • RMN cot cu contrast
  • RMN mână nativ
  • RMN mână cu contrast
  • RMN două mâini nativ
  • RMN două mâini cu contrast
  • RMN bazin osos nativ
  • RMN bazin osos cu contrast
  • RMN șolduri nativ
  • RMN șolduri cu contrast
  • RMN sacro-iliace nativ
  • RMN sacro-iliace cu contrast
  • RMN genunchi nativ
  • RMN genunchi cu contrast
  • RMN gleznă nativ
  • RMN gleznă cu contrast
  • RMN plantă nativ
  • RMN plantă cu contrast
  • RMN extremități părți moi nativ (braț, antebraț, coapsă, gambă)
  • RMN extremități părți moi cu contrast (braț, antebraț, coapsă, ga)
  • RMN anestezie
  • RMN substanta de contrast
  • RMN substanta de contrast - PRIMOVIST
  • Urgențe Ambulanță

    Aveti la dispozitie cele mai moderne ambulante din Cluj-Napoca pentru asistenta medicala de urgenta si transport medical asistat in regim privat.

    Program

    Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
    Sâmbătă – Duminică: Închis