Spitalul Transilvania dispune de echipamente medicale de ultimă generație pentru servicii impecabile de imagistică prin rezonanță magnetică și tratament endovascular. Excelența în imagistică poate face diferența în diagnosticul accidentelor vasculare, în cazul problemelor vasculare acute, a patologiilor oncologice, în cazul examinărilor generale sau musculo-scheletale.

Sănătatea oamenilor este preocuparea noastră și suntem un reper național. De aceea, lucrăm la cele mai înalte standarde pentru pacienții nostri și le oferim răspunsuri pentru rezolvarea problemelor de sănătate cu care se confruntă.

rmn 2

Soluționarea problemelor medicale începe cu examinarea de înaltă precizie, pentru a oferi un diagnostic corect. În acest sens, noi folosim un echipament de ultimă generație de rezonanță magnetică, produs în Olanda de către Philips, cu un camp magnetic de 3.0 Tesla. Sistemul are gradienți extrem de rapizi, care asigură o calitate excelentă a imaginii, stabilind în același timp noi direcții pentru cercetarea clinică în imagistica 3.0T.

Câmpul magnetic foarte puternic de 3.0T, gradienții extrem de rapizi, aplicațiile dedicate pentru evaluarea de înaltă precizie a pacienților cu accident vascular acut, ne oferă siguranța unui rezultat corect de la prima examinare. Sistemul RMN instalat, dispune de aplicații avansate pentru urmărirea sângerărilor cerebrale, pentru supresia grăsimii și de protocoale de difuzie de ultimă generație. Toate acestea ajută în obținerea diagnosticului de mare precizie.

Pentru pacienții cu afecțiuni musculo-scheletale am achiziționat antene dedicate cu un număr ridicat de canale, care alături de câmpul foarte puternic și gradienții sistemului, asigură o calitate excelentă a imaginii. Puteți să ne călcați pragul cu încredere, pentru rezultate de precizie.

În cazul în care aveți un implant condiționat RM, software-ul avansat ScanWise Implant oferă îndrumări pas cu pas pentru introducerea condițiilor, așa cum sunt specificate de producatorul implantului. Sistemul RM aplică automat aceste valori pentru întreaga examinare, ajutând la simplificarea procesului de scanare și menținerea în limitele necesare pentru asigurarea unei examinări sigure, dar totodată la o calitate foarte bună a imaginii.

Implanturile condiționate RM au adesea parți metalice care provoacă artefacte, ceea ce face dificilă vizualizarea tesuturilor moi și a oaselor din vecinatatea lor. Softul existent reduce susceptibilitatea artefactelor cauzate de implanturile metalice și susține cele mai relevante contraste de imagine, astfel încât să permită vizualizarea mai bună a zonei din jurul implantului ortopedic RM Conditional. Astfel pacienții cu implanturi care ar putea dezvolta afecțiuni legate de implant pot fi supusi unei imagistici postoperatorii.

Sistemul de rezonanță magnetică Philips Ingenia 3.0T Omega HP vă oferă pe durata scanării un confort crescut, ce reduce probabilitatea rescanării. Cu o reducere de zgomot acustic de până la 80% datorită aplicației ComforTone, a ghidajelor vocale datorate AutoVoice, vă puteți simți în largul dumneavoastră, în final rezultând scanări mai fine și mai rapide.

Portalul IntelliSpace oferă un set cuprinzător de peste 70 de aplicații în mai multe domenii clinice, inclusiv neurologie, cardiologie, domeniu vascular, oncologie și multe altele. Această stație de lucru completă oferă instrumentele potrivite atunci când este nevoie de ele.

Datorită cardurilor de examinare, ComforTone este simplu de implementat și de utilizat, necesitând doar câteva clicuri pentru a începe. AutoVoice este o soluție complet integrată și automatizată, care ghidează pacienții pe durata examinării RMN, indicând durata scanării, anunțând mișcările mesei și oferind îndrumări pentru respirație. Toate acestea ajută la sporirea confortului pe durata examinării. Comenzile automatizate de respirație sunt sincronizate cu ciclul respirator al pacientului.

Post-procesare reprezintă un element cheie, în interpretarea rezultatelor obținute pe baza scanărilor. Dispunem de cele mai avansate soluții, pentru diagnosticul pacientilor cu AVC, a celor cu afecțiuni musculo-scheletale, cu afecțiuni abdominale, pelvine, vasculare, vascular periferice, cardiace sau oncologice.

Sistem musculo-scheletal: articulații, părți moi etc.
Imaginile de rezoluție crescută permit evidențierea detaliilor structurale de la nivelul oaselor, ligamentelor, tendoanelor, cartilajelor, precum și detectarea și diagnosticarea unor patologii de dimensiuni foarte mici (ex. fracturi, infecții, modificări de țesut, modificări de vascularizație etc.).
Implanturile ortopedice sunt din ce în ce mai comune în rândul pacienților așa că venim în întampinarea dumneavoastră cu protocoale specifice pentru scanările cu astfel de metale compatibile sau condiționate RM. Ce înseamnă asta? Dacă aveți o proteză sau implanturi metalice în apropierea sau chiar suprapuse pe zona examinată, vă punem la dispoziție câteva tehnici noi de achiziție care ne ajută la reducerea artefactelor cauzate de prezența metalelor, respectiv la îmbunatățirea calității imaginilor și vizualizării țesuturilor.
Există studii care certifica faptul că IRM-ul de 3T îmbunătățește cosiderabil performanța diagnostică având scopul de a detecta leziuni de cartilaj la nivelul articulațiilor, comparativ cu examinări pe aparate cu un câmp magnetic mai mic.
În cadrul Spitalului Transilvania și al clinicii Centrul Medical Transilvania vă punem la dispoziție și astfel de secvențe speciale, de evaluare a cartilajelor cu calcul și generare automată de hărți specifice, cu scopul de a facilita și îmbunătăți calitatea diagnostică.
Pe lângă secvențele standard 2D, există posibilitatea scanării de secvențe 3D cu felii de până la 0.5mm și rezoluție înaltă. Acestea permit efectuarea examinărilor într-un timp mult mai scurt și reconstrucția ulterioară în orice plan.
Neuro: cranio-cerebral, gât, coloană;
Examinările neuro-imagistice RM prezintă potențial diagnostic crescut pentru scanări structurale sau vasculare, cu sensibilitate crescută la detectarea leziunilor fine, comparativ cu aparatele cu un câmp magnetic mai mic.
Prin intermediul RM-ului de 3T se realizează imagistică de morfologie (rezoluție înaltă) și caracterizarea patologiei în vederea ghidării pacientului/medicului trimițător către un eventual tratament și după caz operație/biopsie.
Secvențele de tip 3D cu rezoluție înaltă care se regăsesc în protocoalele neuro permit examinarea pacienților într-un timp mult mai scurt, cu posibilitatea reconstruirii ulterioare a acestora în mai multe planuri.
În cadrul scanărilor neuro-imagistice vă punem la dispoziție de asemenea un pachet special de secvențe cu sensibilitate crescută în funcție de zona examinată, crescand astfel potențialul diagnostic și reducând, după caz, nevoia injectării substanței de contrast.
Regăsim aici și secvențe de tip mielografie RM 3D, care permit vizualizarea cu rezoluție înaltă a sacului tecal, mai exact LCR/ măduva spinării/rădăcini nervoase. Mielografia RM este una dintre cele mai importante ustensile în diagnosticarea anomaliilor congenitale, a tumorilor medulare, a herniilor discale și stenozelor de canal, malformațiilor arterio-venoase spinale etc.
Tot în acest pachet regăsim perfuzia cerebrală. Tehnica de perfuzie se poate realiza cu sau fără injectare de substanța de contrast și se utilizează în evaluarea oricaror anomalii ale sistemului nervos central, dar se scanează mai frecvent în cazul accidentelor vasculare cerebrale, a tumorilor, a infecțiilor și patologiilor neurodegenerative.
Vascular:
Pentru evaluarea vaselor de sânge se pun la dispoziția pacienților/medicilor trimițători scanări cu rezoluție înaltă 2D sau 3D, contrast îmbunătățit și aplicații multiple de reducere a artefactelor de curgere a sângelui și suprimare a țesutului staționar. Rolul acestora este de a facilita evaluarea și dianosticarea patologiilor vasculare de tipul anevrismelor, stenozelor sau ocluziilor din întreg organismul.
Imagistica vasculară este de două tipuri: invazivă (cu injectare de substanță de contrast – CE-MRA/TRACS/4D TRAK) și non-invazivă (fără injectare de substanță de contrast - secvențe TOF/PC).
Evaluare patologii vasculare
Nu necesită o pregătire specială a pacientului
Achiziție 2D sau 3D cu rezoluție înaltă
Utilizate mai frecvent pentru vizualizarea vaselelor intra/extra-craniene, artere carotide, artere vertebrale, sinusuri venoase, vene jugulare.
Timp de scanare: aproximativ 3 minute
Tipuri de secvențe angio fără substanța de contrast: TOF arterial; TOF venos; PC.
Evaluare patologii vasculare
Necesită pregătirea pacientului: montare cateter venos periferic
Rezoluție înaltă și contrast îmbunătățit
Utilizat mai frecvent pentru vizualizarea vaselor intra/extra-craniene, artere carotide, artere vertebrale, vase de sânge toraco-abdomino-pelvine și periferice
Timp de scanare scurt
Tipuri de secvențe angio cu substanță de contrast: CE-MRA; TRACS; 4D TRAK.
Toraco-abdomino-pelvine
IRM-ul de 3T permite obținerea unor imagini de rezoluție înaltă ale structurilor anatomice dorite într-un timp scăzut de examinare, cu posibilitatea scanării de secvențe 3D și reconstrucție ulterioară a acestora în orice plan. Se pot detecta și diagnostica patologii la nivelul organelor (ex: ficat, rinichi, pancreas, vezică, intestine, uter, col uterin, ovare, prostată etc), cât și la nivelul părților moi.
Aparatul prezintă sensibilitate crescută în cadrul examinărilor de prostată, imagistică multi-parametrică având rolul de a evidenția și a ajuta la caracterizarea cu precizie a leziunilor prezente la acest nivel. De asemenea imaginile, precum și interpretarea acestora, au rolul de a ghida o eventuală biopsie ulterioară.
Colegii care vă fac examinarea vă vor evalua în mod corespunzător înainte de a vi se permite accesul în apropierea aparatului. Nu vă faceți griji! Sunteți pe mâini bune.
Pentru ca scanările să se desfășoare în condiții de siguranță, o sa vă rugăm să fiți atenți la următoarele aspecte:
Să anunț personalul care imi face examinarea dacă am implantate în organism dispozitive metalice sau electronice (cardiostimulator, tije, proteze, stenturi, clipsuri chirurgicale, valve, pompe de insulină, implanturi auditive etc.)
Colegii vor verifica dacă implanturile dumneavoastră sunt IRM compatibile sau condițional-compatibile. Pentru asta o să vă rugăm să aveți la dumneavoastră documentele medicale care să specifice tipul dispozitivului și data implantării.
Să anunț, dacă este cazul, o eventuală sarcină (mai ales în primul trimestru)
Să anunț dacă am dispozitive de contracepție (sterilet)
Să anunț dacă am tatuaje
Să anunț dacă sunt alergic (mai ales la medicamente)
Îmbrăcămintea sau alte obiecte metalice pe care le aveți la dumneavoastră în ziua examinării (fermoare, nasturi, sutiene) pot duce la incalzirea locală pe parcursul scanarii. Pentru confortul dumneavoastră vă recomandăm să veniți îmbracați cât mai comod (ex: bumbac).
Dacă aveți documente/examinări anterioare relevante vă rugăm să le aduceți cu dumneavoastră când vă prezentați la programare
NU vă faceți probleme dacă nu o să veniți pregatit/ă la examinare. IÎn urma evaluării de către personal, dacă aceștia consideră necesar, vă vor furniza un halat compatibil RM.
În urma evaluării de către colegii care vă efectuează examinarea, o să treceți împreună cu aceștia printr-un chestionar care are rolul de a evidentța istoricul dumneavoastră medical pentru o mai bună evaluare/interpretare a imaginilor care urmează a fi scanate.
După completarea chestionarului și înlăturarea tuturor metalelor o să intrați în camera de examinare, unde colegii vă vor poziționa pentru examinare. Această poziționare, precum și timpul de scanare, diferă în funcție de regiunea examinată.
După poziționare, tehnicianul radiolog o să vă ofere o pereche de caști pentru zgomotul acustic produs de aparat și o pompițp de alarmă prin care dumneavoastră aveți control total asupra examinării. În cazul în care vă deranjează/doare ceva și nu mai doriți să continuăm cu examinarea o puteți strânge, iar examinarea se oprește.
După poziționare o să fiți introdus în aparat, iar tehnicianul radiolog va iesi din incăpere pentru a începe examinarea.
În etapa scanării propriu-zise o să vă rugăm să nu vă mișcați deloc pe masă. În aceste situații, imaginile rezultate vor fi artefactate, iar timpul de examinare se va prelungi din cauza secvențelor care vor trebui repetate.
La încheierea examinării, tehnicianul radiolog o să vă scoată din aparat și o să vă invite să iesiți în sala de așteptare, unde o să primiți CD-ul cu imaginile scanate, sau după caz să vă întoarceți pe secție.
La pacienții la care se indică injectarea substanței de contrast, după caz, se va monta un cateter venos periferic (branulă) fie inainte de începerea examinării, fie la final, în funcție de necesitate. După efectuarea injecției propriu-zise, pacientul va rămâne cu branula încă aproximativ 30 de minute, timp în care va fi monitorizat de colegi, urmând mai apoi să fie scoasă dacă nu există incidente.
ESTE NORMAL să simtiți rece la locul injectării.
NU ESTE NORMAL să simțiți durere persistentă și accentuată la locul injectării, mâncărimi/usturimi la nivelul organismului, senzație de vomă, stare de leșin/sufocare, durere in piept etc.
În caz că aveți vreo acuză din cele enumerate mai sus sau orice altă senzație ieșită din comun, vă rugăm să anuntați de urgență colegii care vă efectuează examinarea sau care vă monitorizează. Este posibil să suferiți o reacție alergică.
În această situație, după evaluarea de către personalul avizat se va iniția, dacă este necesar, protocolul pentru managementul reacțiilor alergice.
NU vă faceți probleme dacă nu ați reținut pașii de mai sus. Colegii care vă efectuează examinarea o să vă explice/reamintească toate etapele când o să vă prezentați la programare.

Investigații RMN

 • RMN cap nativ
 • RMN cap cu contrast
 • RMN spectro
 • RMN spectro cu contrast
 • RMN tractografie
 • RMN secvență TOF - arterial/venos
 • RMN secvență TOF - ambele
 • RMN angio cap cu contrast
 • RMN cap nativ și 1 secventa TOF
 • RMN cap nativ și două secvențe TOF
 • RMN cap cu contrast și 1 secvență TOF
 • RMN cap cu contrast și 2 secvențe TOF
 • RMN cap și ureche nativ
 • RMN urechi nativ
 • RMN ureche cu contrast
 • RMN angio carotide cu contrast
 • RMN angio carotide și angio cap cu contrast
 • RMN hipofiza nativ
 • RMN hipofiza cu contrast
 • RMN cap + orbite nativ
 • RMN cap + orbite cu contrast
 • RMN orbite nativ
 • RMN orbite cu contrast
 • RMN sinusuri nativ
 • RMN sinusuri cu contrast
 • RMN articulații temporo-mandibulare
 • RMN gât părți moi nativ
 • RMN gât părți moi cu contrast
 • RMN mediastin
 • RMN mediastin cu contrast
 • RMN torace părți moi nativ
 • RMN torace părți moi cu contrast
 • RMN sâni nativ
 • RMN sâni cu contrast
 • RMN abdomen nativ
 • RMN abdomen cu contrast
 • RMN pelvis nativ
 • RMN pelvis cu contrast
 • RMN testicule nativ
 • RMN testicule cu contrast
 • RMN abdomen și pelvis nativ
 • RMN abdomen și pelvis cu contrast
 • RMN abdomino-pelvin și urografie cu contrast
 • RMN colangiopancreatografie (MRCP)
 • RMN abdomen și MRCP
 • RMN abdomen cu contrast și MRCP
 • RMN angio aortă toracică
 • RMN angio aortă abdominală
 • RMN angio aortă toraco-abdominală
 • RMN coloană cervicală nativ
 • RMN coloană cervicală cu contrast
 • RMN coloană dorsală nativ
 • RMN coloană dorsală cu contrast
 • RMN coloană lombară nativ
 • RMN coloană lombară cu contrast
 • RMN coloană cervicală și dorsală nativ
 • RMN coloană cervicală și dorsală cu contrast
 • RMN coloană dorsală și lombară nativ
 • RMN coloană dorsală și coloană lombară cu contrast
 • RMN coloană cervicală și lombară nativ
 • RMN coloană cervicală și lombară cu contrast
 • RMN coloană totală nativ
 • RMN coloană totală cu contrast
 • RMN plex brahial nativ
 • RMN plex brahial cu contrast
 • RMN angio artere renale
 • RMN umăr nativ
 • RMN umăr cu contrast
 • RMN cot nativ
 • RMN cot cu contrast
 • RMN mână nativ
 • RMN mână cu contrast
 • RMN două mâini nativ
 • RMN două mâini cu contrast
 • RMN bazin osos nativ
 • RMN bazin osos cu contrast
 • RMN șolduri nativ
 • RMN șolduri cu contrast
 • RMN sacro-iliace nativ
 • RMN sacro-iliace cu contrast
 • RMN genunchi nativ
 • RMN genunchi cu contrast
 • RMN gleznă nativ
 • RMN gleznă cu contrast
 • RMN plantă nativ
 • RMN plantă cu contrast
 • RMN extremități părți moi nativ (braț, antebraț, coapsă, gambă)
 • RMN extremități părți moi cu contrast (braț, antebraț, coapsă, gambă)
 • RMN anestezie
 • RMN substanță de contrast
 • RMN substanță de contrast - PRIMOVIST
 • Urgențe ambulanță

  Aveți la dispoziție cele mai moderne ambulanțe din Cluj-Napoca pentru asistență medicalț de urgență și transport medical asistat în regim privat.

  Program

  Luni – Vineri 08:00 – 20:00
  Sâmbătă – 09:00 – 17:00
  Duminică: Închis

  Medici

  Telefon programări: 0751 091 000

  Acum, la Spitalul Transilvania poți accesa și analize de laborator decontate de CAS!

  Program de recoltare:

  Luni-Vineri, între orele 08:00 - 11:00

  Programări telefonice între orele 11:00 -15:00 la nr. 0751 091 000

  E-Mail: [email protected]

  Puteți trimite biletul CAS și prin Whatsapp la numărul 0751 091 000