Ce este tomografia computerizată?
Cele mai frecvente utilizări ale tomografiei computerizate sunt în cazul:
Detalii înaintea examinării CT
Pentru a efectua un CT la Spitalul Transilvania, vă rugăm să aduceți cu dumneavoastră toată documentația medicală de care dispuneți și să o prezentați colegelor de la recepție în momentul când acestea vă vor face înregistrarea în sistem.
Femeile însarcinate nu vor fi supuse examinării prin tomografie computerizată datorită efectului pe care razele X îl pot avea asupra fătului, acestea putând efectua ca alternativă examinare prin rezonanța magnetică.
În unele cazuri este necesară administrarea unei substanțe de contrast pe baza de iod ce îmbunătățește contrastul imaginii.
În cazul în care examinarea CT necesită administrarea substanţei de contrast injectată intravenos este necesar ca înainte de examinare, cu 2-4 ore sa nu se consume alimente (astfel se evită senzația de vomă după injectarea substanţei de contrast intravenos).
Pentru examinarea abdomenului şi pelvisului, pacienţii vor fi rugaţi să bea substanţa de contrast sau apă înainte de examinare, timp de aproximativ 1oră-1 1/2ore, aceasta le va fi înmânată iî momentul sosirii în clinică pentru CT de către tehncienii radiologi.
Pacientul va fi informat înainte de examinare cu privire la unele efecte secundare minore.
Foarte rar, la aproximativ 1% dintre cazuri, pot apărea reacții alergice minore la substanța de contrast administrată intravenos, reacțiile severe care necesită tratament medical de urgenţă fiind extrem de rare (1 din 10.000 de cazuri).
Pacienții cu insuficiență renală vor trebui să informeze personalul clinicii despre afecțiunea lor, deoarece aceasta reprezintă o contraindicație la administrarea substanței de contrast. Este utilă cunoașterea valorilor serice ale creatinei și ureei în cazul paciențlor cărora li se va administra substanța de contrast.
Pacientii cu alergii cunoscute la iod trebuie să informeze tehnicianul radiolog de existenţa acestor condiţii medicale.
În ce constĂ examinarea? Ce voi simți în timpul ei?
În ce constă examinarea? Ce voi simți în timpul ei? Examinarea de tomografie computerizata (CT) nu este dureroasă. Veți fi așezat pe o masă de examinare care se va mișca automat în interiorul aparatului sub forma unui cerc. Tot ceea ce trebuie să faceți este să stați complet nemișcați, astfel încât imaginile achiziționate să nu fie artefactate. În cazul anumitor investigații veți fi rugat să nu inghițiti, sau să vă tineți respirația perioade scurte de timp (pana la 15 secunde). Examinarea durează de regulă 10-30 de minute, în funcție de investigația solicitată de către medicul dumneavoastră. Imediat ce părăsiți sala de examinare vă veți putea relua activitatea obișnuită.
Cine interpreteaza rezultatele?
Examinările CT vor fi interpretate de către unul dintre medicii noștri radiologi. În permanență, pe durata programului de funcționare a aparatelor imagistice, în Spitalul Transilvania există un medic radiolog, cu care, dacă doriți, vă veți putea consulta, atât înaintea examinării CT, cât și la finalul acesteia.
În cazul examinărilor de rutină veți putea intra în posesia rezultatului scris și al CD-ului cu imaginile achiziționate în câteva zile de la efectuarea CT-ului in Cluj-Napoca.
În ce constă examinarea? Ce voi simți in timpul ei?
Investigația prin tomografie computerizată are ca și contraindicaţii: sarcina, alergia la substanțele iodate și insuficienţa renală.
Urgențe ambulanță
Aveți la dispoziție cele mai moderne ambulanțe din Cluj-Napoca pentru asistență medicală de urgență și transport medical asistat în regim privat.
Program
Luni – Vineri 08:00 – 20:00
Sâmbătă – 09:00 – 17:00
Duminică: Închis