Neurochirurgie

Neurochirurgia este o ramura a chirurgiei care se ocupa de operatiile pe creier si alte interventii ale sistemului nervos, sistemul nervos de control care regleaza activitatile din organism. Operatiile pe creier sunt in general extrem de delicate si implica o serie fascinanta de tehnici, echipament si tehnologie sofisticata.

Neurochirurgia moderna tinde sa se ocupe in special de leziuni tumorale sau posttraumatice, cerebrale. Poate trata hemoragii cerebrale medulare, nervi periferici comprimati sau anomalii congenitale.

Aceste trasaturi ale sistemului nervos fac ca neurochirurgii sa fie deosebit de atenti in explorarea creierului pentru a depista sursa leziunii.

Toate acestea au dus la o permanenta dezvoltare a mijloacelor de investigatie in paralel cu dezvoltarea tehnicilor neurochirurgicale, fapt ce a largit in permanenta aria patologiei abordabile neurochirurgical. Raspunsul sistemului nervos la actul chirurgical este in general acelasi cu ale altor parti ale organismului, astfel ca neurochirurgul trebuie sa se supuna acelorasi principii de baza ale chirurgiei: manipularea atenta a tesuturilor, respectarea vascularizatiei cu minime leziuni de necroza, eliminarea spatiilor moarte, evitarea hemoragiilor postoperatorii printr-o hemostaza riguroasa.

Este foarte importanta cunoasterea anatomiei, nu doar a creierului si a nervilor, ci si cea a oaselor, muschilor, ligamentelor si altor zone care le inconjoara. In unele operatii o echipa de neurochirurgi lucreaza impreuna cu un chirurg ortoped specialist in oase, muschi si articulatii.

Diagnosticarea corecta este importanta in orice ramura a medicinei dar in special in problemele neurologice. O mare dificultate este ca tesutul nervos nu este ca alte tesuturi care se regenereaza, se refac si se vindeca daca sunt taiate, devenind in unele cazuri ca noi. Insa un nerv odata taiat, in general nu se vindeca si nu se reconecteaza, acest lucru este valabil si in cazul creierului devreme ce creierul este un labirint gigantic de nervi. Cealalta problema majora este ca nervii primesc informatii de la simturi si emit instructiuni pentru miscarea muschilor.Daca sunt deteriorati, pot aparea pierderea sensibilitatii si paralizia- sanatatea nervilor este importanta pentru sanatatea nervilor.

neurochirurgie 2

Urgențe Ambulanță

Aveti la dispozitie cele mai moderne ambulante din Cluj-Napoca pentru asistenta medicala de urgenta si transport medical asistat in regim privat.

Program

Luni – Vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă – Duminică: Închis

Telefon programări: 0751 091 000

Acum, la Spitalul Transilvania poți accesa și analize de laborator decontate de CAS!

Program de recoltare:

Luni-Vineri, între orele 08:00 - 11:00

Programări telefonice între orele 11:00 -15:00 la nr. 0751 091 000

E-Mail: [email protected]

Puteți trimite biletul CAS și prin Whatsapp la numărul 0751 091 000