Neurochirurgie

Neurochirurgia este o ramură a chirurgiei care se ocupă de operațiile pe creier și alte intervenții ale sistemului nervos, sistemul nervos de control care reglează activitățile din organism. Operațiile pe creier sunt în general extrem de delicate și implică o serie fascinantă de tehnici, echipament și tehnologie sofisticată.

Neurochirurgia modernă tinde să se ocupe în special de leziuni tumorale sau post traumatice, cerebrale. Poate trata hemoragii cerebrale medulare, nervi periferici comprimați sau anomalii congenitale.

Aceste trăsături ale sistemului nervos fac ca neurochirurgii să fie deosebit de atenți în explorarea creierului pentru a depista sursa leziunii.

Toate acestea au dus la o permanentă dezvoltare a mijloacelor de investigație în paralel cu dezvoltarea tehnicilor neurochirurgicale, fapt ce a lărgit în permanență aria patologiei abordabile neurochirurgical. Răspunsul sistemului nervos la actul chirurgical este în general același cu ale altor părți ale organismului, astfel că neurochirurgul trebuie să se supună acelorași principii de bază ale chirurgiei: manipularea atentă a țesuturilor, respectarea vascularizației cu minime leziuni de necroză, eliminarea spațiilor moarte, evitarea hemoragiilor postoperatorii printr-o hemostază riguroasă.

Este foarte importantă cunoașterea anatomiei, nu doar a creierului și a nervilor, ci și cea a oaselor, muschilor, ligamentelor și altor zone care le inconjoară. În unele operații, o echipă de neurochirurgi lucrează împreună cu un chirurg ortoped specialist în oase, mușchi și articulații.

Diagnosticarea corectă este importantă în orice ramură a medicinei dar în special în problemele neurologice. O mare dificultate este că țesutul nervos nu este ca alte țesuturi care se regenerează, se refac și se vindecă dacă sunt tăiate, devenind în unele cazuri ca noi. Însă un nerv odată tăiat, în general nu se vindecă și nu se reconectează, acest lucru este valabil și în cazul creierului devreme ce creierul este un labirint gigantic de nervi. Cealaltă problemă majoră este că nervii primesc informații de la simțuri și emit instrucțiuni pentru mișcarea mușchilor. Dacă sunt deteriorați, pot apărea pierderea sensibilității și paralizia – sănătatea nervilor este importantă pentru sanatatea individului.

neurochirurgie 2

Urgențe ambulanță

Aveți la dispoziție cele mai moderne ambulanțe din Cluj-Napoca pentru asistență medicală de urgență și transport medical asistat în regim privat.

Program

Luni – Vineri 08:00 – 20:00
Sâmbătă – 09:00 – 17:00
Duminică: Închis

Telefon programări: 0751 091 000

Acum, la Spitalul Transilvania poți accesa și analize de laborator decontate de CAS!

Program de recoltare:

Luni-Vineri, între orele 08:00 - 11:00

Programări telefonice între orele 11:00 -15:00 la nr. 0751 091 000

E-Mail: [email protected]

Puteți trimite biletul CAS și prin Whatsapp la numărul 0751 091 000