Premieră medicală la Spitalul Transilvania din Cluj-Napoca: Intervenții minim invazive de succes pentru anevrisme aortice (EVAR) – Dr. Săbiescu Bogdan
Astăzi a fost ziua premierelor la Spitalul Transilvania din Cluj-Napoca, unde doi pacienți cu anevrisme de aortă abdominală, cu riscuri multiple, au găsit rezolvarea prin intervenția minim invazivă cunoscută sub denumirea EVAR (endovascular aneurysm repair – repararea endovasculară a anevrismului de aortă).
La fiecare dintre cei doi pacienți, echipa de medici compusă din Dr. Ayman Elkahlout, Dr. Sabiescu Bogdan și Dr. Mocian Adriana a reușit montarea unei endoproteze bifurcate și astfel excluderea anevrismului, toate introduse percutan (prin intermediul arterelor), fără anestezie generală, cu recuperare totală după 3 ore de la procedură. Echipa a fost formată din: Dr. Ayman Elkahlout, Dr. Sabiescu Bogdan, Dr. Mocian Adriana, Dr. Emanuel Moldovan, Dr. Florin Marchiș, BioIng. Rareș Lăpușan și Asist. Crin Ionuț. Felicitări întregii echipe medicale!
De ce să alegi intervenția EVAR?
✅ Protezarea porțiunii anevrismale, cu ajutorul unui stent-graft
✅ Intervenție minim invazivă
✅ Riscuri net mai mici față de chirurgie
✅ Lipsa anesteziei generale
✅ Fără cicatrici
✅ Poate fi folosită în majoritatea tipurilor de anevrisme de aortă abdominală
✅ Mobilizare la 6 ore după intervenție
✅ 3-4 zile de spitalizare
Întrebări frecvente
Cât costă o operație pentru anevrism de aortă abdominală?
Prețul poate varia semnificativ în funcție de o serie de factori specifici fiecărui pacient, tipul de endograft necesar, materiale accesorii, anatomia pacientului și numărul zilelor de spitalizare (diferite de la caz la caz).
Cât durează o intervenție endovasculară pentru cura anevrismului aortic abdominal?
Durata unei intervenții endovasculare de anevrism aortic abdominal poate varia considerabil în funcție de mai mulți factori: tipul anevrismului, locația acestuia, complexitatea intervenției și tehnica utilizată. În general, intervențiile pentru anevrismele aortice pot dura între 1 și 3 ore, dar, în cazuri mai complexe sau dacă apar complicații, intervenția poate dura mai mult.
Ce este Aorta ?
Aorta este principalul vas sanguin care alimentează corpul cu sânge. Aceasta pornește de la inimă și coboară prin torace și abdomen.
La anumite persoane, odată cu înaintarea în vârstă, peretele aortei abdominale poate slăbi, se poate extinde și poate forma un anevrism aortic abdominal.
Anevrismul de aortă abdominala – Ce este?
Anevrismul de aortă este o dilatare patologică a unui segment al aortei abdominale cu o tendință către expansiune și risc major de ruptura care duce la deces.
Cauzele anevrismului de aortă abdominala
Fumat / Hipertensiune arteriala netratata / dislipidemia / virsta inaintata ( >65 ani)
Simptomele anevrismului de aortă
✅ Durerea cronică abdominală sau la nivelul spatelui
✅ Durerea lombară de intensitate mare, cu un debut neașteptat și subit
✅ Durerea care se instalează brusc și este localizată în etajul abdominal mijlociu apare in ruptura anevrismului de aortă.
Tratamentul anevrismului de aortă
Tratamentul endovascular
✅protezarea porțiunii anevrismale, cu ajutorul unui stentgraft
✅interventie minim invazivă
✅riscuri net mai mici vs chirurgie
✅lipsa anesteziei generale
✅fara cicatrici
✅poate fi folosită in majoritatea tipurilor de anevrisme de aortă abdominala
✅3-4 zile spitalizare
Tratament chirurgical clasic
✅se înlocuiește porțiunea anevrismală cu o proteză sintetică
✅riscurile sunt mai mari
✅este necesara transfuzia
✅anezie generala
✅perioada de recuperare lunga
✅spitalizare este lungă (minim 2 saptamani)
➡Dacă anevrismul de aortă este mic, monitorizarea periodică și corectarea factorilor de risc, cum ar fi fumatul, scăderea colesterolului și diabetul zaharat, sunt indicate de către medicul specialist.