20240105 160408 01

Hernia de disc – Dr. Farcaș Rotariu Andrei – Medic Primar Neurochirurgie

Hernia de disc:  Când și cum se intervine chirurgical?

Dr. Farcaș Rotariu Andrei – Medic Primar Neurochirurgie

 

Hernia de disc este o afecțiune comună a coloanei vertebrale, caracterizată prin uzura și deplasarea către canalul spinal a unui disc intervertebral (nucleu pulpos), unde poate comprima o rădăcină a unui nerv spinal și  poate provoca dureri intense și disconfort, afectând calitatea vieții pacienților. În unele cazuri, intervenția chirurgicală devine necesară pentru remisia simptomatologiei.

 

Când este necesară operația?

 

Decizia de a recurge la intervenția chirurgicală pentru hernia de disc este una plurifactorială și se bazează pe evaluarea atentă a simptomelor, istoricul medical al pacientului și rezultatele investigațiilor imagistice. În general, operația este recomandată în următoarele situații:

 

  1. Eșecul tratamentului conservator: dacă metodele non-chirurgicale, precum terapia fizică, medicamentele și procedurile de injectare, nu aduc ameliorare semnificativă.

 

  1. Deficit neurologic progresiv: dacă hernia de disc provoacă scaderea fortei musculare, amorțeală persistentă sau alte semne de deteriorare neurologică progresivă.

 

  1. Durere severă și persistentă: atunci când durerea asociată cu hernia de disc este severă, persistentă și afectează calitatea vieții.

 

Cum se desfășoară operația?

 

Intervenția chirurgicală pentru hernia de disc poate fi realizată printr-o serie de tehnici, în funcție de localizarea exactă a herniei și starea generală a pacientului. Una dintre cele mai comune proceduri este ablarea herniei de disc precum si microdiscectomia, pentru a scadea riscul de recidiva.

 

În ultimii ani s-au dezvoltat proceduri minim invazive care oferă beneficii semnificative pacienților: intervenția poate fi realizată printr-o incizie mică, utilizând tehnici minim invazive si aparatura moderna (microscop, reperaj intraoperator etc.). Utilizarea tehnicilor moderne duc la o recuperare mai rapidă, la o perioadă de spitalizare mai scurtă și la dureri postoperatorii reduse. În unele cazuri, poate fi necesară și o stabilizare a coloanei vertebrale pentru a preveni recurența herniei.

Operația de hernie de disc este o opțiune viabilă de tratament în anumite situații, oferind pacienților șansa de a-și recăpăta mobilitatea, de a scăpa de durerile persistente imediat postoperator și de a recâștiga calitatea vieții. Cu toate acestea, decizia de a recurge la intervenția chirurgicală ar trebui luată în urma unei discuții detaliate cu medicul specialist, ținând cont de particularitățile fiecărui pacient.

 

Dr. Farcaș Rotariu Andrei

Medic Primar Neurochirurgie

Telefon programări: 0751 091 000

Acum, la Spitalul Transilvania poți accesa și analize de laborator decontate de CAS!

Program de recoltare:

Luni-Vineri, între orele 08:00 - 11:00

Programări telefonice între orele 11:00 -15:00 la nr. 0751 091 000

E-Mail: [email protected]

Puteți trimite biletul CAS și prin Whatsapp la numărul 0751 091 000